background
Fakta och råd

Före & Efter

Det är viktigt att vara förberedd för implantatingreppet och att vara noggrann med eftervården. Här har vi samlat några viktiga råd,
att tänka på före och efter operationen.

Före operationen:

-Vanligtvis behöver du ta en dos antibiotika och smärtstillande en timme före operationen. I vissa fall även lokalbedövning.

-Det är vanligt att tandläkaren ordinerar bakteriedödande sköljmedel, t ex Chlorhexidine som du ska skölja med, två gånger dagligen, i en vecka före operationen. Samt precis före operationen på plats hos din tandläkare.

-Alla som önskar implantat rekommenderas att sluta röka då det har visat sig att rökning kan påverka ingreppet. Om det är omöjligt att helt sluta rekommenderas starkt att du åtminstone är rökfri, en vecka före och en vecka efter operationen.

Efter operationen:

-Det första kirurgiska ingreppet brukar ge minimalt obehag. Vanligt är att tandköttet svullnar under första veckan och du kan även känna dig svullen i ansiktet. Vid sinuslyft kan svullnaden bestå ytterligare en tid. När svullnaden går ner är det vanligt att du får blåmärken i ansiktet och/eller på halsen men dessa bör inte ge någon värk. Om så sker bör du genast kontakta din tandläkare.

-Vanligen får du en ispåse direkt efter operationen för att lindra och minska svullnaden.

-Du rekommenderas att skölja med bakteriedödande munskölj i en vecka efter operationen. Men först 24 timmar efter att operationen genomförs, för att inte störa läkningsprocessen.

-Om du har proteser är det bäst att låta bli att använda dem de närmsta två veckorna efter ingreppet för att inte utsätta operationsområdet för onödigt tryck som kan störa läkningsprocessen.

-Mjuk föda är att rekommendera den första veckan.

Vad kostar ett ingrepp?

Genom att använda Implantatinfos kostnadsräknare kan du lätt få ett webbaserat kostnadsförslag som visar vad det skulle kosta för dig att göra ett tandimplantat. Du har även möjlighet att jämföra olika kostnadsförslag och ta det beslut som är bäst för dig.

Klicka här för öppna kostnadsuträknaren.

Risker

Implantatingrepp är inte helt riskfria och som andra operationer kräver de mycket noggrann planering och underlag. Ett exempel på ingrepp som kräver extra försiktighet är det som utförs vid avsaknad av ben i underkäken. I samband med det finns risk att nerven träffas och det kan leda till känselbortfall i läpparna som i värsta fall kan vara bestående. Det är därmed viktigt att rätt avstånd till nerven mäts med magnetröntgen, så kallad datortomografi.

En annan riskfaktor är närheten till sinus, eller bihålan, i överkäken, i samband med ett så kallat sinuslyft (en lucka öppnas från sidan, delar av käken lyfts och mellanrummet fylls med eget ben och benersättningsmedel). Om membranet repas i samband med detta ingrepp finns risk att du drabbas av bihåleinflammation. 

Dentala implantat kan utföras när som helst efter tonåren eller när bentillväxten är färdig men vissa medicinska tillstånd kan kräva förbehandling. Det kan till exempel handla om diabetes, cancer eller tandlossning. Fråga alltid din tandläkare om råd om du är tveksam.

Rättigheter

Tandimplantatet kan i sin helhet betraktas som en form av protes men även som kosmetisk tandvård. Beroende på hur ditt implantat betraktas kan du få bidrag, från Försäkringskassan och försäkringsbolagen.

I det svenska systemet för tandvårdsstöd finns ett högkostnadsskydd som innebär att du vid större behandlingar, som ett tandimplantat, bara behöver betala en del av kostnaden ur egen plånbok. Försäkringskassan betalar ersättning för resten av kostnaderna. Här kan du läsa mer om reglerna för tandvårdsstöd http://www.forsakringskassan.se/

Så går det till

För att avgöra om implantat är den rätta behandlingen för just dig måste du först träffa en tandläkare (oral kirurg, protetiker och/eller paradontolog) för konsultation. Dina tänder och ditt tandkött kommer att undersökas noggrant och ditt behov kommer att analyseras. Det kan handla om en undersökning med röntgen eller om datortomografi som visar om det finns tillräckligt med benstruktur för placering av implantatet.

Baserat på dina förutsättningar, dina orala vävnader, din munhygien och ditt engagemang att följa eftervårdsinstruktioner kommer din tandläkare att informera dig om det lämpligaste implantatet och ta fram en individuellt anpassad behandlingsplan. Olika patienter har behov av olika implantat utifrån den personliga situationen. När du träffar din tandläkare kommer ni även att diskutera alternativ för bedövning och eventuellt behov av smärtlindring.

Idag är implantat praktiskt taget omöjliga att skilja från riktiga tänder. Implantatet växer fast och blir ett med det levande benet. Ofta krävs endast ett besök för själva ingreppet men följt av en period osseintegration (den läkningstid som krävs för att dentala implantat ska förankras i ditt käkben). Läkningstiden kan variera mellan tre och sex månader, därefter kan din tandläkare slutföra processen och placera en krona på verket.  

Ingreppet - steg för steg

Operationen i tre steg: 
 
1) Lokalbedövning läggs vid behov

2) Ett snitt läggs i tandköttet varefter käkbenet friläggs med en pilotborr. Man borrar hålet där implantatet ska sättas och därefter vidgas det så mycket som behövs för att sätta in implantatskruven. I vissa fall kan tandläkaren behöva avlägsna en tand i samband med operationen och många gånger utnyttjas extraktionshålet till att placera implantatet. 

3) Ett skyddande lockskruv och en läkhätta placeras över implantatet alternativt sys det hela enligt tvåstegstekniken som innebär att du först sys och tre till sex veckor senare får en läkhätta (ett ingrepp som är lätt och inte kräver mycket eftervård). Rådgör med din tandläkare om vilken teknik som är bäst och mest lämplig för just dig. 

Fördelar med Implantat

Alternativ till implantat

-Att inte ersätta med någonting och försöka vänja sig vid en lucka. Det har sällan visat sig fungera, speciellt inte när det gäller de bakre tänderna. Det kan orsaka besvär med gnisslande tänder, slitage på övriga tänder samt käkledsproblem.

-Att ersätta med en avtagbar protes. Det vill säga att man har kvar sina egna tänder och använder dem för att montera klamrar av stål eller plast över. Eller med en hel protes om man helt saknar tänder. Risken med detta är problem med slitage och obehag av att ständigt ha ett föremål i munnen.

-Att ersätta med en fast protes eller en så kallad bro. Detta förutsätter att man har två grantänder att bygga på och sträcka mellan. Risk finns för senare konsekvenser så som att tanden dör eller kräver rotfyllning. En rotbehandlad tand blir mer skör än en levande. 

  • film Underkäke

  • film Överkäke

  • film Rengörning

  • galleri Våra bilder

Kostnadsuträkning

Raknare

Implantatinfo AB · 0738 - 781 980 · kontakt@implantatinfo.se, © Implantatinfo JL AB, 2012.

Ladda ner kostnadsuträknaren.

Den här sidan använder cookies

appstore googleplay

Kostnadsuträknare för tandimplantat

Nedan anges ett snittpris för vald behandling. Summan kan variera beroende på vilken typ av ingrepp det handlar om samt hur stort det är.

Försäkringskassans referenspris:

0 kr

Genomsnittspris i hela Sverige:

0 kr
Materialkostnad

Om din tandläkare gjort en kostnadsuppskattning utöver standard kan du ange den summan du fått här. Om du inte har talat med din tandläkare kan du skriva en nolla (0) i rutan.

Försäkringsavdrag

Här kan du beräkna preliminär ersättning från Försäkringskassan. Ersättningen baseras på de kostnader du betalat hos din tandläkare inom en högkostnadsperiod (12 månader).