Implantatinfo

Tandläkare - jobb och karriär

Är du personen som älskar att jobba med människor? Ett tandläkar-yrke innebär att du får arbeta med att förebygga och behandla skador och sjukdomar relaterade till munhälsa. Din yrkeskompetens tillsammans med din empatiska förmåga bidrar till glada och tacksamma patienter som får tillbaka sitt fina leende. Ett tandläkarjobb innebär att göra nytta för hundratals människor under din verksamma yrkeskarriär.

Tandläkare - jobb

Om du är personen som älskar att hjälpa andra människor, bryr dig om folkhälsan och är väldigt noggrann har du det som krävs för att bli en fantastisk tandläkare. Att jobba inom tandläkaryrket innebär att du behöver vara serviceorienterad och ha ett öga för detaljer. Det krävs att du kan hålla ett väldigt högt tempo och kunna anpassa dig efter olika omständigheter.

Idag finns det goda chanser att få ett bra tandläkarjobb både inom privat och offentlig sektor. Se alla lediga jobb som tandläkare på tandvårdsjobb.se

Hur mycket tjänar en tandläkare?

Marknadslöner för tandläkaryrket ligger mellan 38 000 och 55 000 kronor. Löner baseras på ålder, utbildningsnivå samt arbetserfarenhet. Dessutom påverkas tandläkarlönen av det län som tandläkaren arbetar inom och om det handlar om privat eller offentlig sektor. För möjligheten att få en högre lön kan du välja att vidareutbilda dig efter studierna. En vidareutbildning till specialisttandläkare kan både höja din lön och ge dig goda chanser till ett bättre arbete inom intressanta områden. Läs mer om vägen till specialisttandläkare hos Folktandvården.

Tandläkarutbildning i Sverige

För att bli tandläkare krävs en 5-årig tandläkarutbildning som finns på fyra orter i Sverige. Tandläkarprogrammet innefattar både teoretisk och praktisk utbildningsplan med ämnen inom bland annat anatomi och fysiologi. Du får möjlighet att praktisera dina kunskaper genom att behandla riktiga patienter på en av landets tandläkarkliniker.

Behandlingarna blir successivt mer avancerade ju längre in på utbildningen du kommer. Under det sista året på tandläkarprogrammet kommer du kunna arbeta praktiskt med tandproteser och implantatbehandlingar. Läs mer om tandläkarprogrammet på Studera.nu.

Tandläkare - framtid

Idag råder en stor efterfråga på tandläkare över hela landet. Det finns gott om lediga jobb som tandläkare både inom offentlig och privat sektor med möjligheten till en fast anställning direkt efter studier. Dessutom kan du välja att starta egen mottagning och välja att jobba med både medicinska och estetiska behandlingar.