Implantatinfo

Tandimplantat – Före och efter

Tandimplantat kan förändra ditt utseende och ge tillbaka ditt vackra leende. Se före- och efterbilder på personer som fått fina tänder med hjälp av operationen. Läs också vad du behöver veta inför ett implantatingrepp och direkt efter behandlingen lite längre ner på sidan.

Tandimplantat – Före och efter-bilder

Information till dig som funderar på tandimplantat

Med en noggrann förberedelse inför tandimplantatingreppet får du en bättre upplevelse av hela processen. Tandspecialisten som medverkar under operationen kommer att gå igenom vad som händer i varje steg. Du har rätt till att ta del av all information om din behandling och får givetvis ställa dina frågor innan ingreppet. Det finns dock några saker att hålla koll på före och efter implantatingreppet.

Före operationen

 • Du som röker ombeds att sluta med cigaretter cirka en vecka före och en vecka efter ingreppet. Rökare har en sämre läkningsförmåga och det finns en högre risk att drabbas av exempelvis infektion i samband med operationen. Det finns dessutom andra risker med rökning även en lång tid efter tandimplantatsoperationen. Läs mer om detta under Fakta & Råd.

   

 • Det är vanligt att tandläkaren ordinerar bakteriedödande sköljmedel, till exempel Chlorhexidine som du ska skölja med i en veckas tid före tandimplantatsingrepp. Medlet används även för munsköljning strax innan ingreppet med tandimplantat.

   

 • En timme innan operationen kan du få antibiotika och eventuellt lugnande medel. Hela ingreppet sker under lokalbedövning och orsakar absolut ingen smärta. Läs mer om ur ingreppet går till i vår steg för steg-artikel. 

Efter operationen

 • Efter operationen ska du inte äta på ett par timmar. Därefter är rekommendationen att hålla sig till flytande föda och mjukare mat i en veckas tid.

   

 • Det är vanligt att man blir svullen och öm runt det behandlade området, läppar och nedersta delen av ansiktet. Om tandimplantat placerats i den övre käken uppstår ofta blåmärken och svullnad runt munnen. Dessa går över efter en till två veckors tid. Om du upplever smärta och riktig obehag ska du ta kontakt med kliniken omgående.

   

 • Du ombeds att skölja munnen med bakteriedödande medel under en veckas tid efter operationen. Detta ska du dock börja med cirka 24 timmar efter ingreppet för att inte störa läkningsprocessen.

   

 • Om du använder tandprotes ska du låta bli att använda protesen de närmsta två veckorna efter ingreppet. Detta för att undvika onödigt tryck på tänderna som kan störa läkningen.