Implantatinfo

Vad kostar tandimplantat?

En erfaren tandspecialist med bred kunskap inom implantatsbehandling kommer alltid göra en rättvis bedömning utifrån din unika situation. För att få veta vad tandimplantat kostar dig som patient ska du vända dig till en professionell klinik för en kostnadsfri konsultation.

Håll koll på vissa faktorer som påverkar kostnad på tandimplantat i listan nedan.

1. Tandimplantat-pris

Ett cirkapris på en tand ligger mellan 15 000-30 000 kr beroende på materialvalet. Däremot kan det bli billigare om du behöver ersätta en hel tandrad och göra en mer omfattande operation för tandimplantat.

Pris på tandimplantat kan variera mellan olika kliniker. Implantat är oftast dyrare än andra lösningar på tandersättning. 

2. Operationens omfattning

Tandimplantat passar i princip alla människor med god hälsa. Däremot har varje person en unik förutsättning för implantatbehandling där vissa behöver ett mer omfattande kirurgiskt ingrepp. Det gäller exempelvis vid sköra käkben som inte håller för titanskruvar. Under en konsultation får du veta hur det set ut för just dig och vilken behandlingsmetod som passar i ditt läge. Utifrån läkarens bedömning får du också veta priset på tandimplantat utöver priset för en eventuell förbehandling.

3. Materialval på tandimplantat

En faktor som påverkar implantat-kostnad är valet av material på tandkronan. Tandkronan kan bestå av helporslin (så som zirkonium) eller porslin blandad med metall samt av en helkeramisk lösning. För tandimplantat med helporslinskronor kan du behöva betala ett högre pris än för implantat med porslinblandning. Däremot är tänderna med helporslin en väldigt bra investering eftersom utseendet på dessa förblir samma även om tandköttet dras tillbaka med tiden.

4. Högkostnadsskydd

Du som fyllt minst 24 år och är försäkrad i Sverige omfattas av högkostnadsskydd. Det innebär att alla nödvändiga tandbehandlingar som anses utföras av hälsorelaterade skäl finansieras till en viss del av Försäkringskassan. Om du har höga kostnader i samband med exempelvis tandimplantat kan Försäkringskassan täcka upp till 85 % av kostnaden. Detta kan påverka tandimplantatpriset avsevärt. Läs mer om högkostnadsskydd i ”Finansiera ingreppet”.