Implantatinfo

Tandtekniker - jobb och karriärmöjligheter

Funderar du själv på ett yrke som tandtekniker? Om du brinner för människors hälsa, om du är stresstålig och serviceinriktad kan ett yrke inom tandvården vara det perfekta valet. Se vad du kan förvänta dig av ett arbete med munhälsan och var du hittar lediga jobb som tandtekniker.

Tandtekniker - jobb

För att jobba som tandtekniker krävs en hög problemlösningsförmåga och extra noggrannhet. Arbetet är både kreativt och utmanande där du som tandtekniker förväntas leverera ett kvalitativt resultat som håller under en hel livstid. Dessutom behöver du ha en bra samarbetsförmåga och vara lyhörd kring det arbete som behöver göras till ett visst datum. Många tandtekniker arbetar på privata laboratorium men det går även att få ett arbete som tandtekniker inom Folktandvården. Söker du ett tandteknikerjobb kan du hitta flera annonser på tandvårdsjobb.se eller Ledigajobb.se. Båda sajterna har tusentals jobb för dig som tandtekniker.

Tandtekniker - lön

Löner för tandtekniker ligger mellan 29 000 och 36 000 kronor i månaden. Normalt går det att ligga både under och över detta lönespann beroende på din erfarenhet och yrkesskicklighet. Om du har sökt ett arbete som tandtekniker kan det vara bra att se över dina kompetenser och kartlägga dina personliga egenskaper som är värdefulla för din framtida arbetsgivare. Stirra dig inte blind på lönen, det kan finnas andra förmåner för dig som söker ett jobb som tandtekniker.

Vid en löneförhandling kan du fråga arbetsgivaren om sådant som:

  • Semesterdagar – finns det möjlighet för extra semester?
  • Friskvårdsbidrag – hur mycket pengar ges till friskvård?
  • Arbetstid – finns det utrymme för ett flexibelt arbete?

Innan ett lönesamtal kan det vara smart att titta på aktuell lönestatistik för yrket via Statistiska centralbyrån.

Utbildning till tandtekniker

En tandteknikerutbildning innebär 3 års högskolestudier som motsvarar 180 HP. Studierna omfattar både teoretiska och praktiska kunskaper inom tandteknik med en del arbete i ett riktigt laboratorium. Tandteknikerprogrammet finns på universiteten i Umeå, Göteborg och Malmö. Läs mer om utbildningen på Studera.nu.

Som tandtekniker arbetar du med anpassade lösningar för människor vars egna tänder behöver ersättas av tandproteser, broar eller tandkronor. I de flesta fall arbetar en tandtekniker på ett laboratorium där nya tänder framställs med hjälp av datordriven teknik. Oftast är en tandtekniker specialiserad på ett visst material där den arbetar med guld eller metall för tillverkning av tandproteser eller tandställningar.

Tandtekniker - framtidsutsikter

Som tandtekniker har du goda jobbmöjligheter även i framtiden. Tandvården står idag inför en digital utveckling och mycket av det praktiska arbetet har blivit anpassat till datorteknik. För en tandtekniker innebär detta en möjlighet att arbeta med nya lösningar där det digitala möter det traditionella. Som tandtekniker behöver du vara flexibel och anpassa dig efter det som händer i din bransch.